Günümüzde; hayatın hızlı akışı, ekonomik açıdan zorlu yaşam şartları, iş temposundaki artış, teknolojik gelişmeler, sürekli olarak değişen ve artan beklentiler, rekabetin getirdiği baskılar, insanların stres seviyelerini yükselterek zihinsel ve ruhsal olarak zorlayan önemli faktörler haline geldi.
Zihinsel (mental) sağlık, herkesin genel yaşam kalitesini belirleyen çok önemli bir faktördür. Fiziksel aktivite ve özellikle sporun, bu alandaki olumlu etkileri giderek birçok bilimsel araştırılmaya konu olmaktadır. Örneğin bu alanda yapılan birçok araştırmadan biri olan ve 2023 yılında yapılan ‘’Yaşam Boyu Spora Katılım ile Ruh Sağlığı Arasındaki İlişki – The Association Between Sports Participation and Mental Health Across the Lifespan’’ adlı araştırmada spora katılımın psikolojik iyi oluşla pozitif ilişkili olduğu ve daha az zihinsel sağlık sorunuyla bağlantılı olduğu bulundu. Ayrıca spora katılım, daha yüksek benlik saygısı, daha düşük kaygı, depresyon ile ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte spor yapan bireylerin daha fazla sosyal davranış sergilemeleri ile bağlantılı olduğu belirlenmiştir.
Spor, sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruh sağlığını da olumlu yönde etkileyen birçok pozitif etki sunar. Sporun zihinsel sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin birçoğu, düzenli fiziksel aktivitenin beyin kimyası üzerindeki etkilerinden kaynaklanır. Egzersiz yapmak, endorfin salgılanmasını tetikler ve bu da ruh halini iyileştirir, stresi azaltır ve genel olarak mutluluk hissini artırır. Ayrıca, kaygıyı azaltabilir ve depresyon belirtilerini hafifletebilir. Spor aynı zamanda sosyal etkileşimi artırır. Bu durum, insanların kendilerini daha hayata bağlı hissetmelerine ve toplum yaşamından izole olma riskini azaltmalarına yardımcı olur.
Spor ve egzersizin öneminin her yaş dönemindeki bireylere anlatılması, bireysel ve toplum ruh sağlığını destekleyici/ artırıcı etkiler yaratacaktır. Okul programları ve spor etkinlikleri, özellikle çocuk ve gençlerin spor yapma alışkanlığı kazanmasına ve mental sağlıklarının güçlendirmesine yardımcı olacaktır. Bu bilinç ilerleyen yaşlardaki zihinsel (mental) sağlık üzerinde de olumlu etkiler bırakacaktır.