Rivâyete göre “Euroka, euroka, euroka! (Buldum, buldum, buldum)” diyen Filozof Arşimed hamamda bayılmadan az önce bu sözlerle yarıçıplak bir şekilde sokağa fırlamış. Niye mi? Çünkü bizim adam geceli gündüzlü kafa patlattığı sorunun cevabını bulmuş ve ordan Kaldırma Kuvveti Yasası’na yürümüş. Ya Newton Bey’in Yer Çekimi Kanunu’na ne demeli. Orada da herşey bir elma’nın önce NewTon’un kafasına düşmesiyle başlamadı mı? “Başlamış” diyorlar. Neyse, mâlum, çok sular aktı ve artık bu küresel çağda özellikle teknoloji sayesinde bu fâni dünya daha da küçüldü. Üstüne de Yer Çekimi, Kaldırma Kuvveti Kanunu filân derken Bosman Kanunu kapak yaptı ya; Artık en azından Avrupa Birliği (AB) vatandaşıysanız sözleşmeniz bittikten sonra serbest mal ve/veya hizmet gibi AB sınırıları içerisinde yabancı statüsünde olmaksızın transfer hakkına sahipler. Sıkıntı olursa hakem kim? Tabiî ki FIFA ve onun görüş aldığı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi. E bizim yabancı transferinde uluslar’üstü bir sıkıntı olursa hakem kim olacak? Sarı Çizmeli Mehmet Ağa mı? Kuvvetle ihtimâl evet.
“Menajer” denilen arkadaşlara ilişkin Futbolcu Temsilci Talimatı ne âlemde? E o da şimdilik yok. E hâl böyle olunca da yabancı futbolcular ada dışına, bizim yöneticiler de ada içinde yaptıkları yatırımlara ilişkin bir hava almaca veya üzerine soğuk bir su içmece durumları. Hâlbuki ilgili futbolcunun manejeri üzerinden konu nakit cinsinden teminata bağlansa, o futbolcu kaçak filmini çevirebilir mi? Asla.
Geçmişte para hırslarına yenik düşen bir sürü yabancı oyuncu şike ve doping konularında aktif olmadılar mı? Oldular. Haa, iyilerini tenzih ederiz ama bir bölümü maalesef aldıklarının karşılığını ödemediler. E karşıdan bakıca ne var? Binlerce kilometre evlerinden uzakta olan bu bebelere insanca yaşama hakkı veriyor muyuz? Geçen bu konuda bir söyleşi okudum! E onlar da bizden memnun değil. Röportajı okurken o anda ilk aklıma gelen cümle ise; “Madem ki memnun değilsin, bu adada ne işin var be yeğen” oldu ama n’apsın yavrucaklar. Onlar da ekmek parası derdinde.
Bu süreçte menajerleri ne işe yarar? Menajer temsil ettiği sporcunun iş anlaşmalarını yapan, çalıştığı kişinin imajını oluşturan ve bu imajın korunması için gerekli özeni gösteren, basın ile ilişkileri düzenleyen temsilcidir. İlgili temsilci temsil ettiği kişinin tüm organizasyonları ile ilgili detayları takip etmektedir. Çalıştığı sporcuyla faaliyetleri ile ilgili doğru kararları vermesi konusunda yol göstermekte ve belirleyici rol oynamaktadır. Menajer, sporcunun tüm mesleki işlerini yönetmektedir. Bunların yanında sporcunun doğru ve etkili projelerde yer alması için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Sonuç mu? Endüstriyel futbol ailesinin bir ferdi olana kadar yerli futbolcularımız için de bir Sözleşmeli Sistem ve buna bağlı bir Menajerlik Sistemi tesis edilmelidir zira futbolcularımızın alacakları da verecekleri de hep kayıt dışı vesselâm, tıpkı memleket gibi. İnanmayan FIFA’lı menajer Tekin Birinci’ye sorsun.