GenelManşet

Gençlik, uyuşturucu ve spor

UKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şükrü Rona, köşe yazıları ile artık GIYNIK Spor'da

Günümüzde KKTC’de gençliğin uyuşturucu kullanımı ile ilgili gündeme gelen üzücü olaylar, aslında birdenbire ortaya çıkmış değil. Son yıllarda adada oluşan çok kültürlülük, eğitimdeki aksaklıklar, ekonomik koşullar ve gençliğin gelecek kaygısı yavaş yavaş durumu bugüne getirmiştir. Ancak, özellikle yoğun yerleşim bölgelerinde; gençlerimizi toplumsal yapıdaki değişmeler sonucunda ortaya çıkan çeşitli sorunların etkisinden koruyacak planlı faaliyet ve örgütlerden yoksunuz. Burada yapılması gereken, gençlerin uyuşturucu kullanmalarını denetlemenin yanında, onların uyuşturucu kullanmalarına yol açan nedenleri ortadan kaldırmaktır. Yani milletçe en büyük sorunlarımızdan biri olan; olayları bittikten sonra düzeltmek değil, başlamadan bitirmek görevimiz olmalıdır.

Birleşmiş Milletler Örgütü 12- 25, UNESCO 15-25 yaş arasındaki bireyleri “genç”, bu yaşlar arasındaki dönemi “gençlik dönemi” olarak tanımlamaktadırlar. Bu dönemler, gençlerin fizyolojik gelişmelerin yanında psikolojik ve toplumsal gelişmelerini de kapsar. Gençler bu yaş dilimi içerisinde toplumda bir role kavuşur ve kişiklerini kazanırlar. Bunlara etki eden en önemli unsurlardan biri de gencin evi ve okulunda geçirdiği zaman dışında, boş zamanını paylaştığı arkadaş ve sosyal çevresidir. Arkadaş çevresi, gencin eğilimlerine çoğu zaman aile ve eğitimden baskın çıkabilir. Buradan da anlayacağımız gibi ailenin ve okulun sürekli denetimi, gencin kötü alışkanlıklar edinmesini engellemeyebilir. Bunu engelleyebilecek olan faaliyetlerden şüphesiz en önemli olanı, sosyal bir olay olan sportif faaliyetlerdir. Spor, çoğu kişinin sandığı gibi bir topun peşinde koşmak, zaman öldürmek ya da “aylaklık” yapmak değildir. Spor, insanlara hareket etmek, eğlenmek, fiziksel uygunluk sağlamak, sosyalleşmek, duygusal rahatlama, iletişim kurmak ve sağlıklı büyüme sağlayan bir ortam sunar.

Gençler arasında uyuşturucu kullanımı polisiye tedbirlerle bir yere kadar engellenebilir. Önemli olan onların ilgilerini uyuşturucunun anlamsızlığını anlayabilecekleri yönlere çekmektedir. İşte en büyük silahlarımızdan biri spor! Bu silahı neden kullanmayalım? Bu anlamda özellikle okul içi ders programlarında bu konunun daha ciddi şekilde ele alınması ve boş zamanlarını değerlendirme konusunda gençlere danışmanlık yapılmasında fayda vardır. Evet sevgili idareciler ve okul yöneticileri, sizler gençlere spor yapabilecekleri alanlar yaratmakla yükümlüsünüz. Anne ve babalar sizler de çocuklarınızın elinden tutun, spor yapabilecekleri kurumlara, kulüplere götürün ve onları spor yapmaları için teşvik edin. İşte o zaman göreceksiniz ki, çocuklarınız sizin dışınızdaki çevrelerini; kahvede oyun oynarken, barda içki içerken ya da amaçsızca dolaşırken değil, sportif ortamlarda hem de kendi sağlıkları için terlerken ve mücadele ederken kazansın. Böylece birçok sıkıntıdan kurtulacaksınız.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu