DİĞER SPORLARGenelManşet

Tarihi başarıda Ulaş Yavuz etkisi

Avrupa Güreş Şampiyonası’nda tarih yazan Türkiye’nin bu başarısında ülkemizin de izleri yer aldı.

Avrupa Güreş Şampiyonası’nda tarih yazan Türkiye’nin bu başarısında ülkemizin de izleri yer aldı.

Macaristan’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası tamamlandı. Türkiye Milli Takımı, serbest erkekler, kadınlar ve grekoromen olmak üzere üç stilde de kürsüye çıkarak tarihi bir başarı elde etti. Avrupa’da ilk kez 10 final yapıp ilk kez 7 altın kazanan, tarihte kadınlarda da ilk kez Avrupa şampiyonu olan milli sporcular bu organizasyonu, tarihinde ilk kez 17 madalya rekoru ile tamamladı. Bu sayı aynı zamanda tüm branşlar içerisinde Avrupa Şampiyonalarında tek turnuvada kazanılan en fazla madalya olarak da tarihe geçti.
Bu önemli başarıda milli takımlar doktorluğunu, Yakın Doğu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi dekan yardımcısı Prof. Dr. H. Ulaş Yavuz yaptı. Yavuz açıklamasında şampiyonada KKTC ve Yakın Doğu Üniversitesi’ni temsil etmekten büyük onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

Kadınlarda ilk Avrupa Şampiyonluğu

Başkent Budapeşte’de gerçekleştirilen ve 37 ülkenin katıldığı 2022 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Türkiye, 3 takımda 10’ar sıkletten 30 sporcu ile madalya mücadelesi verdi. Toplam 85 güreşçinin mindere çıktığı kadınlarda milli sporculardan Yasemin Adar Yiğit (76 kg.) ve Evin Demirhan Yavuz (50 kg.) ile 2 altın, Buse Tosun Çavuşoğlu (72 kg.) ile 1 gümüş ve Bediha Gün (55 kg.) ile de bronz 1 bronz madalya kazandı. Bu sonuçlarla Türkiye kadınlarda ilk kez Avrupa şampiyonluğuna ulaştı.

Serbest Stilde Erkekler Avrupa ikinciliği

Serbest stilde 125 kiloda Taha Akgül 9’uncu Avrupa şampiyonluğunu kazanırken, genç sporcu Feyzullah Aktürk 92 kiloda altın madalya ile tarihe imzasını attı. 61 kiloda Süleyman Atlı gümüş, 65 kiloda Recep Aktaş, 79 kiloda Muhammet Akdeniz ve 86 kiloda da Osman Göçen ile 3 bronz madalya daha kazanan milliler, takım halinde Avrupa ikincisi olarak kürsüde yer aldı.

Grekoromen Stilde Avrupa ikinciliği

Büyük çekişmenin yaşandığı grekoromen stilde de Türkiye önemli başarılara imza attı. Madalya koleksiyoncusu Rıza Kayaalp (130 kg.) 11’inci kez Avrupa Şampiyonu olarak tüm zamanların en iyi güreşçilerinden biri olarak kabul edilen Alexander Karalin’in rekoruna da bir adım daha yaklaştı. Karalin’in 12 şampiyonluğu bulunurken Rıza’nın 11 altın ve 1 gümüş madalyası bulunuyor. Rıza’nın bir altın daha alması durumunda Avrupa Şampiyonalarında tüm zamanların en büyük başarısı olarak tarihe geçecek . 60 kiloda Kerem Kamal ve 67 kiloda Murat Fırat da altın madalya kazanırken; 77 kiloda Yunus Emre Başar gümüş, 55 kiloda Emre Mutlu, 63 kiloda Ahmet Uyar ve 82 kiloda da Burak Akbudak bronz madalya aldı. Bu sonuçlarla Türkiye grekoromende takım halinde ikinci olurken Avrupa şampiyonası tarihinde madalya sayısını 338’e yükseltti. Milliler bugüne dek Avrupa’da kazandığı madalya sayısı serbest stilde 57 altın, 61 gümüş, 80 bronz; kadınlarda 7 altın, 3 gümüş, 4 bronz ve grekoromende de 42 altın, 26 gümüş, 48 de bronza ulaştı. Böylece milliler Avrupa şampiyonaları tarihinde toplamda 106 altın, 90 gümüş ve 142 de bronz olmak üzere 338 kez kürsüye çıkmış oldu. Güreş hali hazırda Avrupa ve Dünya Şampiyonlarında ve olimpiyatlarda Türkiye’nin en çok madalya aldığı branş konumunda bulunuyor.

Avrupa Şampiyonasında KKTC izi

Şampiyonada milli takımlar doktorluğunu, daha önce bir çok kez farklı milli takımlarda da görev almış olan ve halen Türkiye Grekoromen Güreş A Milli Takım doktoru ve Yakın Doğu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi dekan yardımcısı görevlerini yürütmekte olan Prof. Dr. H. Ulaş Yavuz yaptı. Yavuz turnuvanın tarihi bir başarıyla sonuçlandığını ve bu turnuvada KKTC ve Yakın Doğu Üniversitesi’ni temsil etmekten büyük onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu